No hay comentarios

Evolució sanitària a la nostra Comunitat Autònoma

Juli Fuster
Metge de família

En el meu darrer escrit comentàvem un article publicat recentment al financial times on es posava de manifest com la disminució de la despesa sanitària duta a terme pels governs conservadors del Regne Unit en els darrers anys, es traduïa en un empitjorament dels determinats de salut, en concret en un increment de morts evitables i un empitjorament franc de les llistes d’espera, comparat amb les polítiques sanitàries que havien desenvolupat els governs laboristes (social demòcrates) els anys anteriors. Si observem ara l’evolució a la nostra Comunitat Autònoma, observem també com es produeix una caiguda en la despesa sanitària important en el període 2011 a 2014, govern conservador, que es comença a recuperar a partir de l’any 2015 i que no ha parat de créixer fins aquest mateix any, període de govern progressista. Tant la caiguda en el període 2011-2015 com la seva recuperació, es produeix bàsicament en base a les despeses de personal. És precisament en el període 2011- 2015, on, es produeix un acomiadament molt important de personal sanitari, es redueixen les places de professionals en formació, es redueixen tot un grapat de drets laborals aconseguits els anys anteriors.

De la mateixa manera la despesa per persona va tenir una caiguda els anys 2011-2014 que es va començar a recuperar el 2015 i que actualment és de 1.726 euros per habitant, per damunt dels 1.584 de mitjana espanyola. La conseqüència d’aquestes polítiques restrictives són clares; les llistes d’espera es varen situar a uns nivells molt elevats, la reducció de places de metges en formació ens genera que en aquests moments manquen metges de diverses especialitats (recordem que el període de formació d’un metge està entre 11 – 12 anys segons especialitat), i tal vegada la més impactant, l’esperança de vida a la nostra Comunitat Autònoma va caure fins a l’onzena posició a l’estat espanyol, situació afortunadament recuperada, ja que actualment som la primera Comunitat en esperança de vida de l’estat espanyol, i la segona d’Europa. En període 2015 fins a l’actualitat, amb govern progressista a la nostra Comunitat, s’han recuperat drets laborals i s’han aconseguit uns altres (acords històrics han arribat a qualificar líders sindicals), s’han incrementat de manera notable les plantilles, s’ha incrementat el nombre de places de metges en formació i s’ha creat la Facultat de Medicina entre altres mesures que en els propers anys donaran els seus fruits.

També en aquest període es varen recuperar de manera notable les llistes d’espera, tot i que en els darrers anys han patit un retrocés que ja s’està recuperant, que va ser motivat per la dedicació que han tengut els professionals per fer front a la Covid. Hem de recordar que en el període 2020-2022, gran part de l’atenció sanitària ha estat per fer front a la Covid. Es evident que queda camí per recórrer, és molt important continuar invertint en sanitat pública i considerar la salut no com una despesa sinó com una inversió, i les dades demostren que això s’aconsegueix amb governs progressistes.

Publicaciones recientes

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.