No hay comentarios

Les necessitats sanitàries

Juli Fuster
Metge de família

El Partit Popular va arribar al Govern amb una forta crítica a la gestió sanitària que s’havia dut endavant els darrers vuit anys, posant inclús en dubte, de manera irresponsable, per obtenir algun rèdit polític, la qualitat d’algun dels nostres serveis. Ha passat quasi un any de la seva gestió, aquella que vendria a solucionar tots els mals de la nostra sanitat. A dia d’avui desconeixem quin és el seu projecte. Han fet qualque reunió per dissenyar el que anomenen un pacte per la salut, sense que de moment es conegui quina és la seva proposta al respecte. Tal vegada esperen que els diferents agents, institucions, entitats i partits polítics els hi facin la feina. Mentrestant que ha passat a la nostra sanitat?

Llegim en els diaris que els metges es van manifestant a la porta de l’Hospital de Manacor, protestant per la manca de professionals al seu hospital. Alguna especialitat es va cobrint amb el desplaçament de metges voluntariosos des dels hospitals de Palma, cosa que ja es va possibilitar i es feia a la legislatura anterior, i que, per cert, va ser objecte d’una crítica ferotge en el cas dels oncòlegs d’Eivissa.

Llegim també en els diaris i ens arriben queixes que molts dies a l’hospital d’Inca no hi ha pediatres de guàrdia i, per tant, els pacients, nines i nins en aquest cas, s’han de desplaçar a la Ciutat de Palma per ser atesos. Anem perdent accessibilitat. També estam veient com associacions de professionals hospitalaris denuncien la contractació de metges a l’hospital d’Eivissa, sense títol d’especialista homologat a Espanya, curiós fet, ja que aquest problema estava resolt amb el desplaçament de professionals dels hospitals de Palma, solució que no devia agradar als actuals gestors de la sanitat. Millor un no homologat abans que un desplaçat de Palma deuen pensar. Si miram les llistes d’espera, veim que les quirúrgiques estan més o manco per l’estil excepte a l’Illa d’Eivissa que passa de 135 dies de demora mitjana l’any 2023, a 137 aquest 2024, però les de consultes, han empitjorat de manera dràstica i molt preocupant. Per exemple en el cas d’Eivissa la demora mitjana per ser atès per un especialista ha passat de 71 a 93 dies en un any!!

Parlem també de la saturació a les urgències hospitalàries, sabem que cada dia es queden sense poder pujar a la seva habitació més de 40 pacients a l’hospital de referència de les Illes Balears, Son Espases, i els pacients i professionals ja no aguanten més. En el cas d’atenció primària no s’ha implementat cap millora nova que no s’hagués pactat a la legislatura anterior. Tampoc s’ha començat cap obra de les que estaven previstes i que comptaven amb pressupost plurianual aprovat per la Conselleria d’Hisenda. I continuen mancant molts de metges i infermeres. I per primera vegada a la nostra història no s’han cobert totes les places de metges de família en formació que són els que vendrien a solucionar el problema. Per cert, qualcú ha vist el pla d’estiu per cobrir atenció a desplaçats, vacances i malalties professionals? Jo segueixo pensant que tenim uns serveis sanitaris de molta qualitat, amb uns grans professionals, instal·lacions i equipaments, i que les nostres Illes són un lloc fantàstic per viure i treballar, però tot això s’ha de mantenir, aviciar, cuidar. És molt important que el partit popular que sembla que comença a entendre el fenomen de la saturació a les nostres Illes, entengui també que la nostra sanitat pública és un bé essencial per tots, i la prioritzi per primera vegada en la seva història.

Publicaciones recientes
local_offerEtiquetas:

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.