No hay comentarios

El tabac mata

Juli Fuster
Metge de família

El tabac mata. S’ha de dir així de clar, i no perquè ho digui jo, ho diuen múltiples evidències científiques sobre la toxicitat de l’hàbit de fumar. És responsable directe de la gran majoria de càncer de pulmó (9 de cada 10 casos segons la CDC), de càncer de bufeta (la meitat dels casos). És factor de risc molt important per patir múltiples tipus de càncer, cardiopatia isquèmica, malaltia pulmonar obstructiva crònica, malalties gàstriques, del coll. Les persones que fumen tenen entre un 15 i un 30% més de risc de patir un càncer de pulmó que els que no fumen i un 33% més de probabilitats de patir un càncer de bufeta. Els fumadors passius no s’alliberen d’aquest risc. Representa, per tant, un factor molt important per a la salut i la qualitat de vida de les persones, a més del cost econòmic que té el tractament de totes les malalties de les quals el tabac és responsable.

És evident, per tant, que si això és així, tot el que puguem fer per lluitar contra l’hàbit de fumar serà una molt bona iniciativa.

Durant la pandèmia de la Covid, el Govern de progrés de les Illes Balears, va poder aprofitar la normativa vigent, mantenir la prohibició de fumar a diversos espais, entre ells les terrasses dels bars i restaurants. També es va treballar molt iniciant campanyes antitabac i declarant múltiples espais lliures de fum com per exemple un bon grapat de platges.

Ara el Ministeri de Sanitat proposa aprovar una normativa per prohibir fumar a les terrasses dels bars i restaurants i altres àmbits, per exemple espais tancats com pugui ser un cotxe. És una mesura molt encertada i per aquest motiu ha estat aplaudida per la comunitat científica, sanitària i per organitzacions com l’associació espanyola contra el càncer que ja fa anys que es manifesta en aquest sentit.

El Govern actual de les Illes Balears, si bé manifesta el seu tímid acord amb la mesura, estableix una sèrie de limitacions: que aquesta limitació s’hauria de fer per consens de les parts implicades, que en lloc de prohibir s’haurien de donar incentius fiscals a aquells locals que decideixin per ells tots sols prohibir el tabac a les seves terrasses, que la mesura s’ha plantejat amb molt poc espai de temps, que manca un document de finançament entre d’altres. Sembla que finalment el Govern de les Illes Balears s’abstindrà de participar en la votació d’aquestes mesures que s’ha d’aprovar en el Consejo Interterritorial on participen el Ministeri i totes les CCAA.

El Govern del Partit Popular ha decidit oposar-se a qualsevol mesura que proposi un Govern de progrés i li és igual les conseqüències que això tengui per a la salut. Ja es va oposar quan el Ministeri va establir una norma per utilitzar les mascaretes als centres sanitaris i residències, mesura clarament presa per tractar de limitar l’extensió de la Covid. Ara es nega a participar d’aquesta decisió que limita l’ús del tabac.

Quan es prenen decisions, mai són del gust de tothom. Sempre hi haurà qualque col·lectiu que es veurà afectat. Per això és tan important ser valent i posar per endavant l’interès general de la gran majoria de la població per davant del de col·lectius concrets. En aquest cas és molt clar, defensar la salut de tota la població. Seria molt desitjable que el Partit Popular ho entengués així, tot i que no sembla aquesta la seva línia de treball.

Endavant, per tant, amb la prohibició de fumar el més aviat possible

Publicaciones recientes

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.