Afrontar la manca de metges

Juli Fuster
Metge de família

La manca de metges és una realitat que afecta a tot el territori nacional com a la resta del món. En aquestes mateixes pàgines s’ha tractat el tema. En una breu introducció crec que és important conèixer les causes per poder donar una resposta efectiva i coordinada, així com interinstitucional.

Destaca com a causa principal el fet que no s’han format el nombre suficient de professionals que la societat necessitarà en els propers anys, sempre tenint en compte el nostre model sanitari, les ampliacions de les carteres de serveis de les diferents especialitats, l’elevada especialització de la majoria de les branques de la medicina, l’increment de l’esperança de vida de la població en general i l’edat mitjana de les plantilles actuals per calcular les futures jubilacions.

Aquest fet a més s’ha vist agreujat en aquells anys en què es varen produir retalls en la formació especialitzada (places de MIR, anys 2011-2015), però no només en la formació de postgrau. També en la formació de pregrau, les diferents facultats de medicina del nostre país, han format manco professionals dels què posteriorment es necessitaran, el que fa que any rere any Espanya hagi d’importar metges formats a altres països, amb les dificultats d’homologació de títols que dificulten la seva incorporació laboral immediata.

No deixa de sorprendre que s’hagin d’importar professionals, quan molts de candidats a estudiar medicina del nostre país no ho aconsegueixen per l’elevada nota que es demana per entrar a les facultats.

A la nostra Comunitat Autònoma es va fer un important esforç per part de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el Govern de les Illes Balears l’any 2016 per posar en marxa la facultat de Medicina, de la que ja han acabat la seva formació dues promocions amb molt bons resultats.

El Consell Interterritorial de Salut, organisme que aglutina el mateix Ministeri de Sanitat i totes les Conselleries de Salut, va instar l’any 2022 a les diferents facultats de medicina a incrementar la seva oferta de formació.

Moltes d’elles ho han fet, també la de les Illes Balears amb nou noves places més. Però això encara no és suficient. Conscients d’aquesta necessitat, les diferents universitats privades, estan tractant d’obrir facultats de medicina a l’estat espanyol, i Balears no és una excepció.

És per aquest motiu que l’escola universitària ADEMA ha mogut fitxa i, igual que ha fet amb els estudis d’odontologia dins l’àmbit de la salut, està tractant d’impulsar els estudis de medicina de la mà de la Universitat de les Illes Balears.

És molt important que aquest projecte arribi a bon port, sens dubte, vendrà a pal·liar aquesta manca de metges en el futur, i sobretot, perquè la UIB i ADEMA han demostrat sobradament la seva qualitat a l’hora de facilitar estudis de grau, com es demostra a les diferents convocatòries a les quals accedeixen els alumnes.

Publicaciones recientes
local_offerEtiquetas:

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.