No hay comentarios

Cap a una societat respectuosa amb la diversitat

Catalina Cirer, Consellera de Famílies
i Afers Socials

La recent eliminació del terme «disminuït» de l’article 49 de la Constitució marca una fita històrica en la lluita contra l’estigma que les persones amb diversitat funcional han patit durant massa temps. Com a consellera de Famílies i Afers Socials, valor molt positivament aquest avenç significatiu que reflecteix el compromís d’aconseguir una societat més justa i inclusiva. Un avenç fruit del consens polític i de la feina incansable de les entitats que representen les pesones amb discapacitat.
Aquest canvi suposa una passa cap a una Constitució que no només estableix les bases legals i de convivència, sinó que també es converteix en una declaració clara de respecte i reconeixement cap a totes les persones, independentment de les seves capacitats.

Moltes vegades no donam al llenguatge la importància que mereix, i és que es tracta d’una eina bàsica en la construcció dels discursos socials i marca, en molts d’aspectes, les realitats, és per això que ens hem d’allunyar de terminologia estigmatitzant que pugui contribuir a la discriminació. Aquest canvi no només té implicacions legals; també és un missatge simbòlic que contribuirà a transformar la percepció social i a construir una societat més tolerant i respectuosa.

La eliminació d’aquest terme no només significa una millora en la redacció legal, sinó també un reconeixement profund de la dignitat de les persones amb discapacitat. Hem de seguir avançant cap a una societat que valora i respecta la diversitat, on el llenguatge reflecteixi els principis fonamentals d’igualtat i justícia per a tothom i on les paraules siguin nexe d’unió i no d’estigma.

En aquest mateix sentit, vull destacar el compromís continu de la Conselleria de Famílies i Afers Socials amb la igualtat d’oportunitats per a les persones amb discapacitat, una feina que no seria possible sense tantes entitats que, a més de lluitar per aquest canvi constitucional, posen cos i ànima en la defensa dels drets d’aquests col·lectius.

Les entitats de persones amb discapacitat han estat veritables defensores en la lluita contra l’estigma i la discriminació. Amb la seva dedicació, han contribuït a fer visible la realitat i les necessitats d’aquesta comunitat. És un deure reconèixer la seva feina incansable en la construcció d’una societat més justa i inclusiva.

I en aquesta lluita ens sumam com a govern. Amb un compromís inquebrantable amb la igualtat d’oportunitats. Continuam amb la nostra feina amb els programes per promoure l’autonomia, impulsar activitats ocupacionals i garantint entorns segurs i protectors a centres de dia i espais residencials, a més d’assegurar l’accés a l’oci adaptat de manera gratuïta. Aquestes accions no només cerquen garantir el dret al lleure, sinó també fomentar la participació plena i activa de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la vida.

Un camí cap a una societat on cada individu, independentment de la seva capacitat funcional, pugui gaudir plenament dels seus drets i contribuir al desenvolupament col·lectiu.

Publicaciones recientes

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.