No hay comentarios

Infeccions respiratòries

Juli Fuster
Metge de família

Aquests dies estam veient com han augmentat de manera notable les infeccions respiratòries, grip, covid, i un caramull de virus respiratoris que afecten la població, originen símptomes desagradables, entre ells febre, i motiven l’assistència de la ciutadania als diferents serveis d’urgències, tant d’atenció primària com dels hospitals per confirmar i trobar remei a les seves dolències. Desconec a dia d’avui quines són les taxes exactes d’incidència de totes aquestes malalties, però basta fer una volta per qualsevol servei sanitari per comprovar com s’ha incrementat la pressió assistencial. Una part de totes aquestes infeccions s’haurien pogut evitar amb una bona campanya de vacunació (casos de grip i covid) que hagués incentivat a la població especialment a la de major risc, a vacunar-se. Malauradament, aquest fet no s’ha produït a la nostra Comunitat que presenta unes taxes de vacunació molt inferiors a les dels darrers anys sense que aquestes fossin per tirar coets si ens comparam amb la resta de l’estat espanyol.

Ara el Ministeri de Sanitat planteja l’obligatorietat de l’ús de la mascareta en els centres sanitaris i residencials de manera temporal (en el moment d’escriure aquest article no sé com acabarà) i ho fa amb la clara intenció d’evitar la transmissió d’aquestes malalties. És molt fàcil comprovar com l’any passat, en què aquesta mesura era obligatòria i no només en els centres sanitaris, va provocar que la incidència de malalties respiratòries fos la més baixa amb molta diferència dels darrers anys. A priori semblaria que és molt fàcil posar-se d’acord sobre aquesta mesura, que a més recomanen la gran majoria d’experts i professionals sanitaris. Doncs no. La coalició Partit Popular i Vox, decidits a fer oposició a qualsevol mesura que proposi l’esquerra d’aquest país, ha trobat mil excuses: que si les taxes d’incidència són baixes (s’obliden que estam parlant d’una mesura preventiva), que és una ocurrència, que no ho veuen necessari, que no hi ha suficients estudis. En definitiva, demostren una vegada més que si la mesura és bona per la ciutadania els importa molt poc, perquè l’important per ells és tractar de ridiculitzar l’esquerra i respondre a consignes de partit.

El Ministeri també proposa que les baixes inferiors a tres dies (que són els dies que duren la gran majoria d’infeccions respiratòries) no requereixin la signatura del metge i sigui suficient la declaració responsable del mateix pacient tal com ja es fa a països del nostre entorn com Alemanya per exemple. El motiu d’aquesta proposta és fàcil d’entendre, evitar la saturació dels serveis d’urgències d’atenció primària, carregats de persones que acudeixen a cercar aquesta signatura, que a més segur que obtindran perquè cap professional metge es negarà a donar una baixa davant un procés respiratori febril. Doncs una vegada més l’oposició del Partit Popular i Vox, en aquest cas l’argument és que una baixa és un acte mèdic que només pot signar un metge, que s’afavorirà la picaresca han arribat a dir. La prescripció de repòs és efectivament un acte mèdic igual que ho és prescriure medicaments, però la signatura d’un document de baixa és més aviat un acte burocràtic que pot ser resolt perfectament sense la intervenció del metge.

En fi, és una autèntica llàstima, semblen mesures on hauria de ser molt fàcil posar-se d’acord i se’ns dubta ajudarien a reduir malalties en el cas de la mascareta i saturació en el cas de les baixes, però no. És molt més important fer oposició al Govern de Pedro Sánchez. I després parlen d’un pacte per la salut…

Publicaciones recientes
local_offerEtiquetas:

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.