El darrer debat de política general de la X legislatura: balanç per mirar cap al 2023

Vicenç Thomas i Mulet
President del Parlament de les Illes Balears

Tret dels anys en què es celebren els debats d’investidura, una les cites anuals més esperades al Parlament de les Illes Balears és el Debat de Política General.

Un debat que té per finalitat analitzar l’acció política i de govern a la nostra comunitat autònoma, on els Grups Parlamentaris fan balanç sobre la gestió feta del Govern de les Illes Balears. On es posen damunt la taula i es contraposen les propostes i possibles receptes per afrontar el reptes que afrontem com a societat. En els moments de dificultats, els ciutadans cerquen i necessiten solucions i idees. Així també esperen que els seus representants siguin un referent de conducta i dins aquests paràmetres s’ha desenvolupat el darrer debat viscut. Un fet que té un valor cabdal, ja que no podem oblidar que l’actual legislatura començà a caminar amb la presència més plural de grups parlamentaris de la nostra història.

Una diversitat que ha eixamplat el debat i que ha convertit el diàleg i el pacte en la nostra forma de fer política, davant una legislatura complexa. No podem oblidar que la solidaritat i la coordinació entre les institucions ha estat fonamental per impulsar i executar prestacions i ajudes públiques directes per a persones i empreses. I juntament amb la vacunació ens ha permès superar les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia de la COVID-19 perquè enguany parlem d’unes Illes Balears activades. En aquest context, el Parlament ha jugat i juga un paper central projectant els principis de la cultura democràtica amb el convenciment que és el millor sistema. Parlar per trobar solucions guiades pels interessos generals i fruit d’un debat dels representants elegits democràticament. Per davant tenim el repte de consolidar un procés de transformació cap a una major sostenibilitat, impulsada amb els fons europeus. I la bona evolució econòmica és el punt de partida per trobar solucions a reptes com ara l’accés a l’habitatge, la pujada de preus derivada de la guerra d’Ucraïna, per assolir una major cohesió social i avançar en la igualtat d’oportunitats.

Reptes que han verberat l’eix discursiu del govern i dels grups, juntament amb l’acceleració de la diversificació del nostre model econòmic, l’ocupació i la millora de la qualitat del mercat laboral, l’educació i els serveis sanitaris, o l’impuls de la sostenibilitat social i mediambiental, així com del present i del futur de l’activitat turística.

Un cop conclòs el darrer de debat de política general de la present legislatura podem dir convençuts que ha estat profitós, respectuós i útil per trobar les idees, alternatives i solucions que la ciutadania cerca i necessita.

Dins la pluralitat parlamentària hem d’acordar i impulsar les mesures necessàries per a una majoria social, que reforcin els mecanismes de l’estat del benestar amb la finalitat de mitigar les desigualtats donant resposta a les necessitats actuals i sobrevingudes d’un present condicionat per la inestabilitat global.

Ara és l’hora que els grups parlamentaris debatin i acordin les propostes de resolució que han de marcar el pas de l’acció de Govern, d’aquí fins al final de la legislatura. Les propostes que posaran les bases dels grans debats que viurem en el 2023.

Publicaciones recientes

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.