Investigadors de la UIB col·laboran amb el Clúster balear de la Indústria Química en un estudi sobre la desinfecció de les aigües recreatives

Redacció
Un grup d’investigadors del Departament de Química de la UIB ha investigat la viabilitat de diversos productes desinfectants d’aigües recreatives. L’estudi, que s’ha fet en col·laboració amb el Clúster de la Indústria Química de les Illes Balears (CLIQIB), sorgeix de la necessitat expressada pels empresaris de la indústria química de les Illes Balears d’investigar productes que puguin ser utilitzats de manera alternativa o complementària a l’hipoclorit de sodi, el clor convencional, que és el producte més habitual per a la desinfecció de l’aigua de les piscines.

L’equip de la UIB, liderat pel doctor Manuel Miró, investigador principal del grup de recerca en Anàlisi per Injecció en Flux i Anàlisi de Traces (FI-TRACE), ha desenvolupat un protocol per investigar l’eficàcia de diversos sistemes de desinfecció aplicables a piscines cobertes com són el diòxid de clor, l’àcid triclorisocianúric, l’electròlisi salina, la brom-clor-5,5-dimetilhidantoïna i l’aigua oxigenada en condicions de temperatura i pH legislats. L’objectiu de la recerca ha estat identificar sistemes que puguin conduir a una desinfecció completa dels agents patògens que es poden trobar habitualment en les aigües recreatives, com són els bacteris Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa, en el menor temps i amb la menor quantitat de producte possible. Aquests microorganismes són indicadors de contaminació fecal i ambiental, respectivament, i per això la legislació actual obliga a fer-ne un control periòdic.

L’equip d’investigadors ha dissenyat una piscina experimental de 250 litres de capacitat que ha permès avaluar l’ús dels diferents tractaments de desinfecció alternatius per mitjà de mesures cinètiques microbiològiques i mesura química de la variació de la concentració residual dels desinfectants al llarg del temps. Aquest sistema també ha fet possible l’avaluació de la capacitat desinfectant dels diferents productes sobre els patògens i sobre la matèria orgànica addicionada a l’aigua en forma d’urea, que simula la contribució humana.

A la vegada, el projecte també ha estudiat l’aplicabilitat d’aquests sistemes de desinfecció alternatius per part de la indústria química de les Illes Balears a partir de l’anàlisi del cost econòmic derivat de la utilització dels diferents productes.

Els resultats assolits en aquest estudi mostren que el diòxid de clor és el producte que mostra una eficàcia més gran en la desinfecció de l’aigua, si bé l’hipoclorit de sodi és el que té un cost menor. En el cas del diòxid de clor, s’ha comprovat que té la mateixa capacitat desinfectant tant per a l’E. coli com per a P. aeruginosa. Atès el seu cost, però, els investigadors aconsellen que s’utilitzi de manera conjunta amb altres desinfectants, si bé el recomanen com una solució adequada per a tractaments de xoc en situacions d’emergència per les seves propietats biocides.

Aquest estudi, que ha comptat amb finançament del fons FEDER a través de la convocatòria d’accions especials de R+D+I del Govern de les Illes Balears, ha estat la primera passa d’una recerca que es vol que tingui continuïtat a través de la realització d’estudis futurs que permetin avaluar l’acció de més sistemes de desinfecció, com també els efectes sinèrgics de la combinació de diversos desinfectants. A més, es vol ampliar també el nombre d’agents patògens, amb la inclusió de microorganismes com la legionel·la, el Cryptosporidium parvum i la Giardia lamgia, i avaluar l’acció de la radiació solar en la degradació i l’evaporació dels desinfectants.

Publicaciones recientes

Publicaciones recientes

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Menú

Por favor, ayúdanos a promocionar la salud.

Al hacer clic en cualquiera de estos botones nos ayudas promocionar la salud.